De enige eindexamenkandidaten Frans met wie ik een beetje medelijden had deze week, dat waren degenen die vandaag op vakantie zouden gaan. Gisteren zouden ze met het vak Frans normaal gesproken hun laatste examen hebben gemaakt, dat was al maanden bekend, en dus waren de vakanties geboekt. Helaas voor hen: de examenvragen werden gestolen, vandaag werd het examen met andere vragen afgenomen en nú is het pas vakantie.

Aan de ene kant verbaast het me dat het examen is gestolen, maar aan de ándere kant (dankjewel Ferry Mingelen) ook weer niet. Het eindexamen is zodanig gemaakt dat je het normaal gesproken altijd haalt. Althans, als je op een normale school hebt gezeten en zelf er ook niet volledig met de pet naar hebt gegooid. Aan die twee eisen voldoen, en je hebt je diploma eigenlijk binnen. Ik zou bijna zo ver willen gaan door te zeggen dat zakken voor het examen pure domheid is.

Toch stressen belachelijk veel scholieren verschrikkelijk voor het eindexamen. Eindeloze trainingen, de weken vakantie voorafgaand aan de examenperiode non-stop leren, het gebeurt echt. Ik vind dat ongelooflijk, want zoals al gezed: als je op een normale school hebt gezeten en een beetje je best hebt gedaan, dan is dat examen geen probleem. En dan zijn die trainingen en weken van hard leren ook niet meer nodig. Maar goed, blijkbaar wordt er nog steeds gestresst en wel zo extreem dat een examen stelen een prima idee leek.

Het LAKS zal dit jaar vast op een recordaantal klachten uitkomen. Als ze daarvoor al niet op schema lagen door het idee dat klagen een gunstiger norm oplevert, dan zal dit debacle met het examen Frans daar wel voor zorgen. Ja, de scholieren hadden zich voorbereid op een examen op woensdag, maar in principe zijn ze al 6 jaar in voorbereiding. Roepen dat je het door die ene dag verschuiving niet gaat halen is dan ook absolute onzin.

Eén voordeel is er wel. In het kader van ieder nadeel heeft z’n voordeel: vwo’ers die na de zomer door willen studeren op het hbo (wie zou dat eigenlijk nog willen?), zijn nog nooit zo goed voorbereid op de bende die je daar aan kan treffen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag, 30 mei, 2013 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties