Vorig jaar begon rond deze tijd het EK voetbal en daarmee een schitterende sportzomer. Nu moeten we het doen met ‘slechts’ Roland Garros, de Tour de France, Wimbledon en -iets minder groots- het EK onder-21. Naast een wedstrijd van Jong Oranje vanavond kijk ik ook nog uit naar het UK Open Darts, dus voor de sportliefhebber is er ook in deze kleine sportzomer absoluut genoeg te genieten.

Het mooie aan voetbaltoernooien, de Tour de France en ook het darts van dit weekend: je weet hoe lang het gaat duren, en je weet dat het in alle weersomstandigheden gewoon doorgaat. Of er moet zulk extreem weer zijn als tijdens de afgelopen Giro, maar die kans is bij de Tour miniem. En die twee zaken, tijd en weer, die maken tennis voor mij tot een vervelende sport om naar te kijken. Er valt totaal niet te zeggen hoeveel sets er gespeeld gaan worden en hoe lang de wedstrijd duurt, en dan heb je ook nog die vervelende regenpauzes.

Sowieso heb ik het al een paar jaar niet meer zo op tennis kijken. Met name het mannentoernooi is veel te voorspelbaar geworden. De laatste jaren staat vaak gewoon de top-4 van de plaatsingslijst in de halve finales, met heel af en toe een ‘verrassing’ ertussen in de vorm van een Del Potro of, zoals nu op Roland Garros, Tsonga. De enige speler uit de top-4 die ontbreekt is Federer, die in de kwartfinale verloor van Tsonga

Het vrouwentoernooi was wat dat betreft voor mij altijd het lichtpuntje in de duisternis. Daar zie je vaak genoeg speelsters van buiten de top-4 ver komen, en de verschillen in de top lijken dichter bij elkaar te liggen. Het gekreun en het toch wat mindere niveau in vergelijking met de mannen zijn nadelen, maar toch: het is een stuk minder voorspelbaar. Maar dit jaar op Roland Garros niet: in de halve finales staan de nummers 1, 2, 3 en 5 van de plaatsingslijst. En nummer 4? Die verloor de ronde ervoor van Errani, de nummer 5.

Desondanks zal ik de televisie zaterdag- en zondagmiddag vast wel aan hebben staan voor de finales op Roland Garros. Maar het is toch te hopen dat het dan droog blijft en de wedstrijden ‘gewoon’ in een paar uur klaar zijn. Gelukkig heeft Wimbledon, later in deze kleine sportzomer, wel een stadion met een dak. Dan alleen nog wat verrassingen in het toernooi, en tennis is voor mij weer iets meer een mooie kijksport.

Dit bericht is geplaatst op donderdag, 6 juni, 2013 om 18:00 en is geplaatst in Uncategorized. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties