Bert van Marwijk is gestopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Een begrijpelijke keuze, gezien de resultaten op het EK en de onrust binnen de selectie. Nu is het dus tijd voor een nieuwe bondscoach die echt weer op moet bouwen. Spelers als Heitinga, Mathijsen, Van Bommel en Kuyt moeten vervangen worden en als het klopt dat Van der Vaart, Huntelaar en Van der Wiel niet goed liggen in de selectie moeten ook daar vervangers voor gevonden worden. Kortom: we beginnen opnieuw, met een nieuwe coach en nieuwe spelers. Wie moet dat gaan doen?


Allereerst: de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal moet een Nederlander zijn. Namen van Guardiola en Wenger komen nu op verschillende kandidatenlijstjes voor, maar Nederland voetballand kan het echt niet maken om een buitenlander aan te stellen. We hebben zelf genoeg goede coaches in huis waar uit te kiezen valt. Dat landen als Zuid-Korea, Australië, Rusland, Trinidad en Tobago en Polen in het recente verleden Hiddink, Advocaat, Verbeek en Beenhakker aanstelden was natuurlijk met een reden: Nederland heeft prima coaches.

Verder hoort de bondscoach mijns inziens internationale ervaring te hebben. Hetzij als speler, hetzij als trainer. Of allebei natuurlijk. De bondscoach moet namelijk ook een boegbeeld voor Nederland zijn. Dan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld iemand die gespeeld heeft in Nederland en in het buitenland, zoals Gullit of Rijkaard, dan voor iemand die enkel bij pakweg, met alle respect, SC Heerenveen en Heracles Almelo heeft gespeeld. Dus Gert-Jan Verbeek strepen we weg.

De nieuwe bondscoach moet ook weten wat winnen is, maar ook wat verliezen is. Niet alleen als speler, maar ook als trainer. Die ervaring is nodig om in verschillende situaties de spelers te motiveren: bij succes moeten ze scherp blijven, wat nu verkeerd ging, en bij verlies moeten de resultaten verbeterd worden, wat nu ook verkeerd ging. Van Gullit kunnen we niet echt zeggen dat hij als trainer aan die eisen voldoet. Rijkaard dan weer wel: gedegradeerd met Sparta en de Champions League gewonnen met FC Barcelona.

Daarnaast dient de bondscoach goed om te kunnen gaan met de media. Het is belangrijk dat er gecommuniceerd wordt met de media, dat de spelers dat ook doen en dat er daardoor een positieve sfeer rond Oranje wordt gecreëerd. Uiteraard moet er niet gelekt worden, maar dat zal ook niet gebeuren als de relatie tussen media en spelers goed en positief is. De nieuwe bondscoach moet dus een mediaman zijn. Rijkaard was daar in zijn periode als bondscoach niet een goed voorbeeld van.

Ik neem aan dat u na al deze eisen en het wegstrepen van de genoemde kandidaten net als ik ook nog maar aan één man kan denken. Hij zal het moeten gaan doen. Jasje uit, mouwen opstropen en gaan. Hans Kraay jr., de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal.

Dit bericht is geplaatst op donderdag, 28 juni, 2012 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties