Je zult maar Bram Nuytinck zijn. Kampioen geworden van België met Anderlecht, als aanvoerder van Jong Oranje geplaatst voor het EK onder-21, en dan beland je op het eindtoernooi op de bank. Omdat de complete verdediging van het grote Oranje ook mee mag doen, met Van Rhijn, De Vrij, Martins Indi en Blind. Toch ook niet de grootste namen. Geen Stam of Frank de Boer waar je je plaats voor af moet staan, maar Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi.

Gisteravond mocht hij dan wel in de basis starten, in het laatste groepsduel tegen Spanje. Een wedstrijd die enkel nog om de groepswinst ging, en dus of er zaterdag tegen Italië of Noorwegen gespeeld moet worden. Nu weet ik te weinig van Jong Italië en Jong Noorwegen om te zeggen of het wat dat betreft vervelend is dat we met 0-3 verloren, maar in alle andere opzichten was het wel vervelend. Immers, ook Spanje speelde niet met de sterkste elf, en het klasseverschil was ondanks dat toch wel erg groot.

Daarnaast viel het me heel erg tegen dat het B-team van Oranje zich ogenschijnlijk helemaal niet wilde bewijzen. Het was verschrikkelijk matig, en niemand leek aanspraak te willen maken op een basisplaats straks in de halve finale. Dat maakt de keus voor bondscoach Pot wel makkelijker, maar dat is dan ook het enige lichtpuntje. Het idee dat er straks tegen Italië eigenlijk niemand op de bank zit die wat toe kan voegen, stemt niet bijster vrolijk. En dan komt Louis van Gaal ook nog eens kijken, wat alleen maar meer druk op kan leveren.

Nuytincks toernooi is overigens al voorbij. Niet zozeer vanwege het slechte spel van gisteren, maar hij moet geblesseerd afhaken voor de rest van het toernooi. Als ik iemand de matige wedstrijd van gisteren overigens niet verwijt, dan is het Nuytinck wel. Als aanvoerder geplaatst voor het toernooi, maar vervolgens op de bank worden gezet, dat is erg ondankbaar. En dan is het natuurlijk moeilijk om in een wedstrijd waar weinig meer op het spel staat, met mindere spelers om je heen, je te bewijzen.

Misschien is het wat dat betreft maar goed voor Nuytinck dat zijn toernooi nu voorbij is. De kans lijkt me minimaal dat er zowel van Italië als van Spanje gewonnen wordt nu, dus dan liever thuis op de bank, dan langs het veld op de bank. Nuytinck moet zich lekker richten op het komende seizoen. Met Anderlecht in de Champions League spelen, ‘gewoon’ weer kampioen worden, en dan is hij volgend jaar in Brazilië op het WK Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij wellicht voorbij in de hiërarchie. Dan is het ineens weer leuk om Bram Nuytinck te zijn.

Dit bericht is geplaatst op donderdag, 13 juni, 2013 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties