“Robben, op weg naar…op weg naar…Arjen Robben…oooooh!” Frank Snoeks’ woorden tijdens de finale van het WK 2010, ze doen nog altijd pijn als ik ze hoor. Ik heb ’74 en ’78 niet meegemaakt, dus dit is voor mij het grootste sportieve dieptepunt ooit. Voor Robben, en zoals we bij Derksen zagen ook voor Van Bommel, zal het nog veel erger zijn geweest. Een voetballer als Robben, die moet toch een keer een grote prijs pakken. Komende zaterdag zal het dan moeten gebeuren: de Champions League-finale op Wembley tegen Borussia Dortmund.

Vorig jaar had het natuurlijk al moeten gebeuren, in het eigen stadion in München ook nog. De late goal van Thomas Müller leek genoeg, maar Didier Drogba maakte in de slotminuten nog gelijk voor Chelsea. In de verlenging die volgde had Robben zelf de winnende op de schoen, maar hij miste een strafschop. Lag het aan de strandbal? Nee, waarschijnlijk niet: die kwam eigenlijk net te laat om Robben af te leiden. En eigenlijk miste Robben ook niet zozeer: Cech pakte de strafschop gewoon keurig.

Zoals gezegd: een voetballer als Robben moet een keer een grote prijs pakken. Het kan toch niet zo zijn dat hij over een paar jaar afscheid neemt na een carrière bij onder meer Chelsea, Real Madrid en Bayern München zónder de Champions League te winnen? Helemaal niet nu Mark van Bommel, toch een voetballer uit een wat lagere categorie, wel stopt en die prijs een keer gewonnen heeft. Dat mag hij zelf komende zaterdag als analist bij de NOS ook wel even benoemen.

Wat voor Robben geldt, geldt eigenlijk ook voor Robin van Persie. Dat zijn, samen met Sneijder, toch de grootste voetballers van ‘ons’ in de afgelopen jaren. Sneijder heeft de Champions League al op zak, hopelijk over een week Robben ook, en dan is wat mij betreft volgend jaar de beurt aan Van Persie. Maar goed, zo werkt het natuurlijk niet altijd: bij de vorige generatie pakten Stam, Van der Sar en Seedorf de prijs wel, maar Van Nistelrooy en Bergkamp niet.

Die kregen dan ook niet zo veel kansen als Robben. Voor de derde keer in de finale, en dan moet het nu toch gaan lukken. Komende zaterdag is Frank Snoeks de commentator bij de NOS. Hopelijk kan hij dan de zin “Robben, op weg naar…op weg naar…” wél afmaken met het melden van het winnende doelpunt.

Dit bericht is geplaatst op zondag, 19 mei, 2013 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties