“Zambiaantjes! Goed man, ja-ha!” Toen Zambia een kleine anderhalf jaar geleden de Africa Cup won, kon René van der Gijp heerlijk los in het tv-programma Voetbal International. “Ja, die Zambiaantjes moet je kort houden hoor!”, dat klinkt natuurlijk denigrerend, maar bij Gijp roept dat alleen maar gelach op. Het is wat dat betreft zonde dat het programma in een zomerstop zit, want ik ben zeer benieuwd wat hij over de Tahitiaantjes op de Confederations Cup te zeggen heeft.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat Tahiti meedoet aan de Confederations Cup. De wereldkampioen, het gastland van het komende WK en alle continentale kampioenen mogen meedoen, dus Spanje, Brazilië, Italië, Uruguay, Mexico, Japan en Nigeria zijn redelijk gebruikelijke deelnemers. Maar Tahiti? Waar zijn Australië en Nieuw-Zeeland dan? Tja, Nieuw-Zeeland moest het blijkbaar afleggen tegen Nieuw Caledonië, waarna Tahiti de finale won van datzelfde Nieuw Caledonië. En Australië heeft zich aangesloten bij de Aziatische voetbalbond. Belachelijk overigens, maar daarover wellicht een andere keer meer.

Tahiti doet dus mee en heeft uiteraard een zware poule. Welke landen ze ook zouden treffen, ze zouden hoe dan ook laatste zijn geworden. Met Nigeria, Spanje en Uruguay als tegenstanders kunnen er in ieder geval mooie shirtjes gescoord worden. Je zult als Tahitiaantje maar thuiskomen met het shirt van Mikel, Cavani, Suárez, Iniesta of Xavi. Dan heb je wel drie keer dik verloren, maar dat doet er dan natuurlijk helemaal niet meer toe.

Na de eerste wedstrijd met 1-6 te hebben verloren van Nigeria, staat vanavond de wedstrijd tegen Spanje op het programma. Hopelijk gaat Spanje gewoon voluit, en denkt het niet uit medelijden of iets dergelijks dat het bij 10-0 wel mooi geweest is. Een dikke nederlaag is misschien wel een vernedering, maar het rustig aan doen omdat de tegenstander toch niet goed genoeg is, dat is volgens mij een nog grotere vernedering. Nu ik dit schrijf: zou Musa medelijden hebben gehad met de Tahitiaantjes, dat hij zo veel kansen verprutste? Ik ben geneigd te denken van niet en dat Musa echt gewoon kansloos bezig was.

Het toernooi is voor Tahiti inmiddels al geslaagd, want ze hebben een doelpunt gemaakt. Al maken de Spanjaarden er vanavond 20, dat doelpunt en de deelname wordt ze niet meer afgenomen. Tahitiaantjes! Goed man, ja-ha!

Dit bericht is geplaatst op donderdag, 20 juni, 2013 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties