Daryl Janmaat in de finale van het WK 2014, ziet u het al gebeuren? Natuurlijk niet. Maar niemand ook die in 2008 verwachtte dat ene Edson Braafheid twee jaar later in Johannesburg op het veld zou staan. Dat is ook het enige positieve wat ik heb overgehouden aan de WK-finale van 2010: Edson Braafheid in de WK-finale. Gisteren keek ik de samenvatting van de wedstrijd van FC Twente en iedere keer dat Braafheid aan de bal kwam moest ik glimlachen. Zo ongelooflijk, zo onwerkelijk, en ook wel een beetje triest dat het zover heeft moeten komen.

Maar laten we bij het begin beginnen: kan Nederland überhaupt opnieuw de finale halen? Absoluut, is daarop mijn antwoord. Nee, niet dat ik vol blinde euforie zit na de ruime overwinning op Roemenië. Natuurlijk, 4-1 is overtuigend, maar om nu te zeggen dat het heel goed was, nee. Drie doelpunten uit dode spelmomenten, dat is knap als er op is geoefend, maar het laat ook zien dat het voetballend nog niet top was. Bovendien: wat stelt Roemenië tegenwoordig nog voor? Ja, het won uit bij Turkije, maar hoe goed is Turkije nog?

Roemenië en Turkije zijn landen met aardig wat voetbalhistorie en op papier zijn het altijd kandidaten om zich te kwalificeren, maar dat lukt vaker niet dan wel. Een beetje zoals België de afgelopen twintig jaar. Maar die lijken het eindelijk waar te gaan maken en dat mag ook wel eens als je naar de selectie kijkt. Ik roep al langere tijd dat ik België de WK-finale wel zie halen. Als Nederland het in 2010 kon, dan kan België het in 2014 ook. Wij hadden toen een aantal topspelers, maar met name achterin stonden echte subtoppers. Er was zelfs ruimte voor die ene Edson Braafheid. België daarentegen kan een compleet topelftal opstellen.

Ik zag afgelopen week een paar minuten van de wedstrijd van België tegen Schotland. Precies de paar minuten waarin ze vol druk zetten op het Schotse doel en twee keer scoorden. Het doelpunt van Kompany was werkelijk fantastisch: een korte beweging naar rechts, daardoor een klein gaatje vinden om te schieten en vervolgens snoeihard binnenschieten. Zelfs de meeste spitsen zouden op die manier niet kunnen scoren. Kompany zou niet misstaan in een WK-finale, en met hem de rest van het elftal ook niet. Bij de bookmakers stijgen de Belgen ook al met stip op de favorietenlijst. Het idee van België in een WK-finale is niet eens meer onwerkelijk.

Daryl Janmaat in de finale van het WK 2014? Dat zou ongelooflijk, onwerkelijk, en ook wel een beetje triest zijn als het zover komt. Dan zie ik liever Toby Alderweireld en al die andere Belgen daar staan. En anders hoop ik dat Van der Wiel zich tegen die tijd heeft hervonden. Of zou Edson Braafheid er ook weer ‘gewoon’ staan? Dan heb ik in ieder geval reden tot glimlachen.

Dit bericht is geplaatst op zondag, 21 oktober, 2012 om 18:00 en is geplaatst in FOK!-columns. Blijf op de hoogte van nieuwe reacties via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie achterlaten of trackbacken vanaf je eigen website.

Nog geen reacties